De pers over Maakum

Opzij:

Artikel over Maakum websites in Opzij

Tekst artikel OPZIJ

Doe-het-zelfsite

Je tekstbureau of adviespraktijk promoten, je vakantiehuis verhuren, je in eigen beheer uitgegeven roman wereldkundig maken... bijna niemand kan meer zonder eigen website. Maar veel mensen hebben geen zin in programmeren, willen niets weten van woorden als 'HTML' of 'Frontpage'. Terwijl enige basiskennis wel nodig is als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden die de meeste internetproviders bieden om een eigen site te maken.

Dat moet simpeler kunnen, dacht automatiseringsadviseur Helga Schoemaker. En dus ging ze denken, ontwerpen en testen en een jaar later was Maakum geboren, een softwarepakket waarmee je 'binnen het uur' je eigen website in de lucht kunt hebben, zelfs als je niets zou weten van internet, programmeren of webdesign. 'Je hebt er geen handleiding bij nodig', aldus Schoemaker.
Een website via Maakum heeft een standaardopbouw, maar je maakt het toch persoonlijk met eigen achtergrondfoto's en eigen namen voor navigatieknoppen. Het basispakket kost 8,25 euro per maand*. Daarvoor krijg je, naast gebruiksrecht op Maakum, onder andere drie e-mailadressen en vijf fotoalbums. Voor de wat grotere zakelijke gebruikers zijn er tegen bijbetaling extra diensten. Zo kun je een deel van je site afschermen voor leden, of gepersonaliseerde mailings sturen naar je klanten. Schoemaker, die intussen met een partner samenwerkt: 'We breiden onze diensten permanent uit op basis van vragen van klanten'.
Maakum is niet het eerste bedrijf dat een simpel doe-het-zelfpakket voor websites aanbiedt, maar concurrenten zijn vaak gespecialiseerd in een niche (zoals mijn.babysite.nl). En het grootste voordeel van Maakum boven andere aanbieders volgens Schoemaker: 'Bij ons kun je je eigen domeinnaam kiezen. Dat kan bijna nergens.'

* red.: verouderde prijzen