De pers over Maakum

Elsevier nr. 12:

Artikel over Maakum websites in Elsevier magazine

Tekst artikel Elsevier

Kijk mij nou eens! Een eigen website!

Massa's mensen maken hun eigen website. Dat is steeds makkelijker en kost weinig tot geen geld.

 

Een trouwerij, geboorte of wereldreis: mensen hebben kennelijk de behoefte het te delen. Daarom bouwt menig kersverse vader, geitenliefhebber of globetrotter een eigen internetpagina. Dat wordt steeds eenvoudiger. Vele aanbieders maken het mogelijk om binnen enkele minuten een eigen homepage hebben. Betaald of gratis. Wie een internetabonnement afsluit, krijgt van zijn aanbieder vaak de mogelijkheid zijn eigen stukje internet te maken. Maar om daarin te slagen is enige kennis nodig van programmeren. Voor wie de woorden 'front-page, 'ftp' of 'html' niks zeggen, bleef een eigen pagina in het verleden vaak een brug te ver. Maar voor deze leken bestaan steeds meer eenvoudige opties, waarvoor geen enkele kennis van programmeren nodig is. Een internetadres kiezen, wat klikken met de muis, tabbladen maken, titeltje invullen, foto van de harde schijf selecteren, en klaar is Kees. De site zal qua uiterlijk niet uitblinken in originaliteit, maar u hebt wel een eigen plek op het wereldwijde web. Eerst de gratis mogelijkheden. Want wie een eenvoudige eigen internetpagina wil hebben, hoeft nier per se te betalen. Op www.mysites.nl kan gratis een pagina met wat foto's en een dagboek worden gemaakt. Maar voor niks gaat alleen de zon op. Daarom knipperen er reclameblokjes en staan er gesponsorde verwijzingen boven in je pagina.

 

Eigen plek
Prijs eigen website per maand
Instant-Site 12,95 euro
Maakum.nl 8,50 euro
2fit.nl 10 euro
Mijnbabysite.nl 4 euro
misje.nl 4.25
mysites.nl 5 euro

 

Zit u niet te wachten op al die reclame rond uw reisverhalen of babyfoto's, dan moet u betalen. Voor 5 a 10 euro per maand (zie 'Eigen plek' op deze pagina) hebt u meer mogelijkheden. Zoals het opnemen van een enquete op uw site, opslagruimte voor honderden foto's, meerdere e-mailadressen en een eigen internetadres. Zo'n eigen domeinnaam, bijvoorbeeld www.janjansen.nl, staat beter en is makkelijker te onthouden voor bekenden dan www.wanadou.nl/users/janjansen. E-mail kunt u dan ontvangen op bijvoorbeeld prive@janjansen.nl. Niet alle aanbieders geven u een eigen domeinnaam. Goedkopere aanbieders geven vaak een subdomeinnaam. zoals www.janjansen.mysites.nl. Minder persoonlijk en moeilijker te onthouden, maar wel goedkoper.

 

Erg aantrekkelijke aanbieders zijn maakum.nl en instant-sites (intemettoday.nl) of speciaal voor geboortes - mijnbabysite.nI. Deze beloven dat u binnen een half uur een eigen pagina hebt. Dat blijkt geen grootspraak: inderdaad staat vlot een volwaardige persoonlijke pagina op het net die voor de hele wereld toegankelijk is. Naast het gemak is een voordeel van de simpele sites dat de eigenaar ze vanaf elke computer, waar ook ter wereld, kan bewerken, mits hij zijn persoonlijke inlognaam en wachtwoord onthoudt. Weet u niet of het iets voor u is, zo'n eigen site, dan kunt u het bij de meeste aanbieders eerst een tijdje, meestal tien dagen, gratis proberen. De vraag blijft wie nou werkelijk zit te wachten op alle persoonlijke informatie op dit soort sites. Vaak zijn dat alleen vrienden en familie. Websitebouwers kunnen zich overigens ook aanmelden bij een zoekmachine en zo - met behulp van de juiste zoekwoorden - onbekende bezoekers lokken. Navraag bij Ned-stat dat sitebezoekers telt, leert dat een privepagina gemiddeld honderd pageviews - dal wil zeggen her aantal keer dar de pagina is bekeken - per dag heeft. Wilt u zelf een site bouwen? Kijk dan bijvoorbeeld op: mijn.babysite.nl, maakum.nl, mysites.nl, internettoday.nl, 2fit.nl, misje.nl of lycos.nl.
(misje.nl, lycos.nl en internettoday.nl zijn niet meer actief op het gebied van 'je eigen website maken'. - Maakum red.)