Twitter, hoe werkt dat nou?

De tweets van je Twitter account laten zien in je website
Plaats reactie
maakum
Site Admin
Berichten: 398
Lid geworden op: 03 jan 2007, 13:15

Twitter, hoe werkt dat nou?

Bericht door maakum » 26 jan 2011, 19:38

Wat kun je met Twitter

Met Twitter plaats je tweets, korte berichtjes van maximaal 140 tekens. Dit korte berichtje deel je met de rest van de twitterende wereld. Deze tweets verschijnen na publicatie direct op jouw Twitter pagina, en op die van je “volgers”- mensen die geïnteresseerd zijn in jouw tweets. Op jouw pagina komen ook de tweets te staan van mensen die jij “volgt”: vrienden, beroemdheden, collega’s, atleten etc. Zo wordt Twitter wat je er zelf van maakt.

Om beroemde twitteraars te vinden, of experts op een bepaald gebied die ook van Twitter gebruik maken, kun je heel eenvoudig de “find people” functie gebruiken. Ook zijn veel Twitter accounts van prominenten te vinden via Google of andere zoekmachines. Bij de inschrijving op Twitter kun je ook bestaande contacten vinden via e-mail en social media -accounts, om ze dan meteen te “volgen”. De meeste mensen zullen je dan vaak terug-“volgen”, dus je kunt vrijwel meteen beginnen!


Followers (volgers) en Retweets

Een tweet is te vergelijken met iets te schreeuwen in het midden van een plein. Enkele mensen zullen je horen en aandachtig luisteren, dit zijn je “volgers” of followers. Anderen zullen via via horen wat je schreeuwde, dit zijn de mensen die followers zijn van jouw followers en dit door middel van een retweet te horen hebben gekregen. Een retweet plaats je als je iemand zijn tweet zo leuk en/of interessant vindt dat je deze wilt delen met jouw followers. Door op “retweet” te klikken bij de tweet die je leuk vindt verschijnt deze direct op de pagina van al jouw followers onder de naam van de persoon die de originele tweet plaatste. Op deze manier worden populaire tweets razendsnel gedeeld door vrijwel het hele Twitter netwerk.


DM’s , Replies en Mentions

Direct met één persoon communiceren is op twee manieren mogelijk op Twitter, namelijk met “direct messages” en “mentions”. “Direct messages” werken vrijwel hetzelfde als e-mails, ze worden niet zoals tweets gepubliceerd en zijn zo niet te lezen door anderen.

De andere manier is die van mentions en replies. Dit zijn tweets waarin je de naam van een andere twitteraar gebruikt bijvoorbeeld @maakum (door “@” voor de naam van de andere twitteraar te zetten wordt deze genoemd) in een tweet als: “@maakum leuk artikel over Twitter!” (= reply) of “Ik lees nu een interessant artikel van op de website van @maakum over Twitter” (= mention). Een bericht kan zo een directe reply (antwoord) zijn, of een mention- waarin je de naam van de andere twitteraar noemt. Mentions en replies zijn te lezen op de “@mentions” tab van jouw Twitter pagina. Wanneer iemand jouw naam gebruikt in een tweet wordt dit in deze tab weergegeven, deze zijn niet zichtbaar voor followers van jou, alleen voor de followers van de mensen die jouw naam gebruikten in een tweet. Jouw mentions van andere twitteraars zijn voor iedereen te lezen op jouw pagina, maar niet op die van hen- tenzij ze ook de persoon waarmee je communiceert volgen. Zo blijft de homepage van Twitter voor iedereen zo relevant mogelijk.


Zoeken, Trending Topics, Hashtags en Lists

De search-functie op Twitter is wat het zo geschikt maakt voor communicatie. Door middel van deze functie heb je snel en effectief toegang tot de meningen van miljoenen mensen over bepaalde producten, mensen of items in het nieuws.

Bij de Trending Topics (te zien op de homepage) staan de items die het meest genoemd zijn in het laatste uur. Zo kun je meteen zien waar de twitteraars over praten.

Uitlatingen over bepaalde onderwerpen worden door iedereen gegroepeerd met #hashtags. Deze #hashtags zijn niet gereguleerd en worden bedacht door de Twitter-community. Het is vaak een herkenbaar term (soms inclusief afkorting) met betrekking tot het onderwerp, bijvoorlbeeld #ajax, #verkiezingen of #AH. De #hashtags zijn na een langere aanwezigheid op Twitter steeds eenvoudiger te bedenken en herkennen. Wil je iets zeggen over over de overtreding van Groothuis tijdens het WK Sprint schaatsen, dan is een gangbare tweet bijvoorbeeld: “Oh oh, wat een blamage Stefan #wksprint #schaatsen”. Op deze manier kunnen mensen die over hetzelfde tweeten jouw tweet vinden en dan daarop reageren. Voor mensen die Twitter als nieuwsbron willen gebruiken is via #hashtags snel en eenvoudig veel informatie te vinden over bepaalde onderwerpen, vaak zijn de gevonden tweets ook voorzien van links naar artikelen over het onderwerp.

Lists zijn lijstjes van twitteraars, bijvoorbeeld voetballers in de eredivisie of politici. Deze lijstjes zijn samengesteld door derden en bieden de mogelijkheid om met één muisklik een hele groep mensen te followen.


Handig bij Twitter

Tweetdeck biedt de mogelijkheid om meerdere schermen tegelijk te beheren op Twitter. Zo kun je jouw pagina, de mentions-pagina en verschillende search-balken in één oogopslag bekijken.

Met Twitterfeed kun je jouw blog direct doorvoeren naar Twitter, zo verschijnt er via Twitterfeed een handig bewerkbaar tekstveldje met daarin een verkorte link naar jouw blog elke keer als deze bijgewerkt wordt. Zo kan iedereen via Twitter direct doorklikken naar jouw bijgewerkte blog.

Begin meteen, plaats een tweet, volg interessante mensen en doe mee in discussies!

Volg ook ons op Twitter! Afbeelding

Copyright © 2011 Maakum BV
Plaats reactie